Child Welfare Policy Manual

Questions & Answers

6.9 Software provision

1. Question: Does paragraph 1355.52(h), which requires title IV-E agencies to provide
a copy of the agency-owned software that is designed, developed, or installed with
federal financial participation (FFP) and associated documentation to the designated
federal repository, apply only to software developed once an agency implements a
new CCWIS or transitions another system to CCWIS?

Answer: No. The title IV-E agency may be required to provide ACF software from legacy
systems developed with FFP per 45 CFR 95.617(b).

o Source/Date: 10/27/2016
e Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 45 CFR 95.617(b); 81 FR 35450
at 35467 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

2. Question: In county administered states, may counties directly access software and
associated documentation from the federal repository described in paragraph
1355.52(h) or must the state title IV-E agency make such a request?

Answer: County administered agencies may ask that the state title IV-E agency request
software and associated documentation from the federal repository. Title IV-E agencies must
receive federal approval to provide the materials to the county administered agency.

e Source/Date: 10/27/2016
o Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

3. Question: Must title IV-E agencies submit commercial off-the-shelf (COTS) products
or third party utilities to the federal repository described in paragraph 1355.52(h)?

Answer: No. Agencies are not required to submit these products because ACF is not
granted a license to COTS products or third party utilities that are not owned by the title IV-E
agency per 45 CFR 95.617.

However, COTS software enhanced or modified with federal financial participation is owned
by the title IV-E agency. This includes extensions to connect the COTS product to, or use it
with other modules of the CCWIS. ACF has regulatory authority to add these products to the
federal registry.
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e Source/Date: 10/27/2016
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 45 CFR 95.617; 81 FR 35450 at
35467 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

4. Question: Must title IV-E agencies provide automated functions that support
multiple programs within an agency to ACF for inclusion in the federal repository
described in paragraph 1355.52(h)?

Answer: It depends. If an automated function is designed, developed, or installed with any
federal financial participation (FFP), ACF has the regulatory authority to add it to the federal
repository per paragraph 1355.52(h).

o Source/Date: 10/27/2016
+ Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

5. Question: If a title IV-E agency provided agency-owned software and documentation
to the federal repository described at 1355.52(h), is the agency required to provide
updates made to the software or documentation to the federal repository?

Answer: Yes, if ACF requests the updated software or documentation, pursuant to
1355.52(h).

o Source/Date: 10/25/2017
o Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

6. Question: If a title IV-E agency receives a copy of software from the federal
repository and enhances it, is the agency required to provide the enhanced software
to the federal repository?

Answer: Yes, if ACF requests the enhanced software, pursuant to 1355.52(h).

o Source/Date: 10/25/2017
+ Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

7. Question: If ACF requests that a title IV-E agency provide the federal repository with
an automated function requiring a specific configuration to run (such as a specific
database product or interfaces to proprietary products), is the agency required to
provide the configuration requirements to the federal repository?

Answer: Yes. The title IV-E agency is required to provide a copy of the agency-owned
software and associated documentation pursuant to 1355.52(h).
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e Source/Date: 10/25/2017
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

8. Question: Is a title IV-E agency required to provide proprietary products to the
federal repository when it provides the agency-owned software?

Answer: No. Title IV-E agencies are not required to submit proprietary products when
submitting agency-owned software to the federal repository pursuant to 45 CFR 95.617(c).

o Source/Date: 10/25/2017

* Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 45 CFR 95.617; 81 FR 35450 at
35467 (issued June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015); CWPM
6.9 #3

9. Question: May ACF add vendor owned software products to the federal repository
described in paragraph 1355.52(h)?

Answer: No. ACF will only add software and associated documentation that is owned by a
title IV-E agency and designed, developed, or installed with federal financial participation to
the federal repository, pursuant to paragraph 1355.52(h).

e Source/Date: 2/12/2018
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

10. Question: Must title IV-E agencies provide open source software to the federal
repository upon ACF's request, pursuant to paragraph 1355.52(h)?

Answer: Yes. Upon ACF request, title IV-E agencies must provide open source software that
was designed, developed, or installed with federal financial participation to the federal
repository.

e Source/Date: 2/12/2018
+ Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)

11. Question: May title IV-E agencies without a CCWIS receive software and
associated documentation from the federal repository described at paragraph
1355.52(h)?

Answer: Yes. With ACF approval, title IV-E agencies without a CCWIS may receive software
and associated documentation from the federal repository described at paragraph
1355.52(h).
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e Source/Date: 09/19/2019
» Legal and Related References: 45 CFR 1355.52(h); 81 FR 35450 at 35467 (issued
June 2, 2016); 80 FR 48200 at 48216 (issued August 11, 2015)
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